Hoe ga je om met beeldschermgebruik?

In jouw kindertijd stonden er waarschijnlijk alleen een televisie en vaste telefoon in de huiskamer. Tegenwoordig is dat wel anders. Naast de vertrouwde tv beschikken kinderen over een tablet, computer en vaak ook smartphone. Moderne media zijn een vast onderdeel in het leven van jouw zoon of dochter. Hoe ga je hiermee om?

Natuurlijk, een spelletje op de tablet of een tv-programma is een makkelijke oplossing als je je zoon of dochter even wat rust gunt of een huishoudelijk klusje wilt doen. Bovendien hebben de uitzendingen of games ook leerzame elementen: binnen no time leren jouw kinderen de Engelse taal of ontwikkelen ze hun fijne motoriek.

Paal en perk

Maar zoals bij veel dingen geldt: te veel en te lang is niet goed. Zo zou de drukte in programma’s de concentratie van kinderen verslechteren. Ook kan intensief beeldschermgebruik een negatieve invloed hebben op de ogen. Het is verstandig paal en perk aan mediagebruik te stellen, zodat jouw kids ook andere activiteiten ondernemen die nuttig zijn voor hun ontwikkeling, zoals buitenspelen.

Positief

Maar hoe stel je grenzen aan beeldschermgebruik? Geef allereerst zelf het goede voorbeeld en laat je mobiel links liggen als je tijd met je kinderen doorbrengt. Ook zijn er apps om schermtijd te reguleren. Verder kun je afspreken dat jouw kind een beloning kiest als het bepaalde afspraken nakomt, zoals zakgeld of schermtijd. En houd het gesprek over mediagebruik vooral positief. Door bijvoorbeeld aan te geven dat je het gezelliger vindt als je kind meedoet aan een activiteit in plaats van dat het naar een scherm tuurt.

Vragen staat vrij!

Heb je vragen over beeldschermgebruik? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.