Knallend het jaar uit

De vuurwerkfolders liggen verspreid over de keukentafel en vol enthousiasme kruist je zoon aan wat hij wil hebben. Dit is hét moment om samen afspraken te maken over hoeveel zakgeld je kind hieraan mag besteden en de tijdstippen waarop hij het afsteekt.  

De minimumleeftijd voor het kopen van vuurwerk is 12, 16 of 18 jaar. Dit is afhankelijk van het soort vuurwerk. Zijn je kinderen nog wat jonger, dan kun je het best een vinger aan de pols houden. Spreek in dat geval samen af waar en wanneer je vuurwerk gaat halen en wat het budget is. Dit zorgt voor duidelijkheid en maakt de verleiding minder groot om zakgeld aan illegaal vuurwerk te besteden.

Geef voorlichting

Is jouw kind oud genoeg om zelf vuurwerk te kopen? Maak dan afspraken over wanneer en met wie hij of zij vuurwerk afsteekt. Natuurlijk wil je niet dat je kind de eerste dag van het nieuwe jaar in het ziekenhuis terechtkomt. Door voorlichting te geven over de gevaren en een aansteeklont en veiligheidsbril mee te geven, verklein je het risico aanzienlijk.

Wees consequent

Het is voor je kind heel verleidelijk om toch stiekem alvast een vuurpijl de lucht in te laten gaan, terwijl jij dat eigenlijk liever niet hebt. Maak duidelijke afspraken met je kind en geef ook aan wat de consequenties zijn als hij zich er niet aan houdt, bijvoorbeeld een maand geen zakgeld of niet naar buiten op oudejaarsdag.

Vragen staat vrij!

Vind je opvoeden of opgroeien soms lastig? Kom je er zelf even niet uit? Stel je vraag aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.
www.cjglandvancuijk.nl