Ouder aan het woord

Vertrouw op je gevoel

Klopt mijn gevoel? Bewandelen we de goede wegen? Met deze vragen liep Yvon van der Cruijsen jarenlang rond. Haar tweeling is inmiddels 11 jaar, maar al vanaf dat de jongens in groep 3 zaten, wist ze dat er ‘meer aan de hand’ was. Dankzij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Land van Cuijk is er nu een diagnose.

 ‘Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats toen we hoorden dat een van de jongens PDD-NOS heeft’, vertelt Yvon. ‘Je kind een etiketje opplakken is niet leuk, maar dat is wel nodig om de juiste zorg en ondersteuning te krijgen.’ Zijn tweelingbroer heeft geen diagnose, maar wel de duidelijke kenmerken van autisme en ADHD.

Luisteren en meedenken

Na jarenlang van alles geprobeerd te hebben met onder meer de huisarts, leerkrachten en intern begeleiders, kwamen Yvon en haar gezin terecht bij het CJG. ‘Er werd echt goed naar ons geluisterd en meegedacht. Als ouder heb je zoveel vragen. Dan is het fijn als er een jeugdprofessional is die je ondersteunt en begeleidt en weet welke weg je moet bewandelen. We hebben verschillende gesprekken gehad, er zijn onderzoeken gedaan en eindelijk is er een diagnose. Als gezin krijgen we nu de zorg die we nodig hebben.’

Grote puzzel

Hou vol. Dat is wat Yvon ouders uit het Land van Cuijk mee wil geven. ‘Zegt jouw gevoel dat er iets niet goed is? Vertrouw daar dan op. Voor ons was het ook een grote puzzel en een zoektocht naar de juiste aanpak, maar dankzij het CJG voelen we ons als ouders niet meer alleen staan.’

Vragen staat vrij!

Vind je opvoeden of opgroeien soms lastig? Kom je er zelf even niet uit? Stel je vraag aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.
www.cjglandvancuijk.nl